Svenska Highland Cattle Föreningen

 

Nordiskt möte i Danmark 2015

GIVANDE RESA MED NORSISKT MÖTE

I mitten på sommaren, 30 juli till 2 augusti, hölls ett nordiskt möte i Ribe. Det är så spännande att åka till dessa möten och särskilt till Danmark för att se deras fantastiska hantering av utställningsdjur. Så blev det också en upplevelse att minnas.

Vi var totalt tolv deltagare från Estland, Finland, Norge och Sverige som samlades i Oksböl för att informera varandra om hur det står till i de nordiska föreningarna.

I år hade man satsat rejält eftersom utställningen i Ribe firade 150-års jubileum. Det hade verkligen fått många danskar att komma. Djuren stod uppbundna i rader mot varandra efter ras och utställare. Inga grindar eller annat stopp fanns mellan djuren. Inför varje visning promenerade man helt fritt med sitt djur till utställningsringen bland hundar, barnkärror, ballonger och många hundra besökare.

Det finns inget liknande i Sverige så det kan vara svårt att föreställa sig. Bäst i rasen av highländare blev en riktigt flott svart tjur.

Dagen därpå åkte vi på utflykt. Första stoppet var ett naturbetesområde i Nymindegab alldeles efter havet. Här har man ett betesprojekt med highland, vilket går ut på att man inte får beta för mycket utan bara lagom med tanke på att sanden rör sig hela tiden. Utsikten som djuren hade uppe på gräskullarna ut över havet var magnifik. En guide från naturvårdsstyrelsen visade och berättade om området.

 Andra stoppet var hos Holme Ådalens Betesmarksförening som drivs av lokala fantaster. Dalgången betas av highland och köttet avsätts lokalt till föreningens medlemmar. Tredje stoppet, i Marbaek inte långt från Oksböl, besökte vi den kanske största besättningen med highland i Danmark. De har cirka 200 djur som betar flera naturbeten. På det bete vi besökte fick man osökt en skotsk känsla i magen. Det var ett stort område, öppet för motionärer och en sjö med vass, gröns gräs och mycket orädda highland. Att dessutom solen lyste gav oss en fantastisk upplevelse.

Vistelsen avslutades med en trevlig samvaro under festmiddagen bestående av helstekt oxfilé från highland.

Text och foto Birgitta Larsson